https://youtu.be/AbfiHOvEons

 

Utbilda vårdnadshavare om akne

 

Många ungdomar med akne har behov av mentalt stöd från vårdnadshavare men även ekonomiskt stöd vid köp av akneläkemedel och hudvård. Det är därför viktigt att nå vårdnadshavare med korrekt och uppdaterad information om akne och vilka konsekvenser sjukdomen kan medföra den som drabbas.

Som skolsköterska har du möjlighet att sprida din kunskap till elever men även till deras vårdnadshavare, till exempel via digitala skolplattformar.

Anna-Carin Mähler Sandstedt, medicinsk ansvarig skolsköterska från Nässjö kommun har spelat in en informationsfilm på 3,5 minuter och delar generöst med sig av den till landets skolsköterskor. Du kan se den här på prataomfinnar.se men allra helst väljer du att använda filmen i din kommunikation mot vårdnadshavare! Du kan enkelt kopiera länken nedan och bifoga till din kommunikation.

 

https://youtu.be/AbfiHOvEons

 

Om du hellre vill spela in en egen film, kan du med fördel inspireras av Anna-Carin och göra din egen version.

 

Syftet med filmen är att:

  • Lära vårdnadshavare om akne och om vanliga myter kring detta ämne
  • Uppmuntra till dialog om akne mellan barn och vårdnadshavare
  • Hjälpa fler elever att våga söka hjälp och råd för sin akne hos dig som skolsköterska

Ta chansen och nyttja filmen i din kommunikation mot vårdnadshavare – redan idag!

 

Ladda ned “Brev till vårdnadshavare

 

Ladda ned Klassrumspresentation nedan:

Högerklicka på på bilden. Välj “Spara länk som…” Ladda ned filen på din dator.

Ladda ned Klassrumpresentation (46 mb, pdf)

Är du nästa aknestipendiat?

 

  • Skapa ett förtroende.

    Det är okej att känna att man besväras av sina finnar och framförallt: det är okej att be om hjälp. Kan du få dina elever att känna sig sedda och trygga har du kommit en bra bit på vägen.
  • Ta akneproblemet på allvar.

    Hur -allvarligt hudproblemet är står inte alltid i relation till hur eleven själv upplever sina besvär. Akne som ur ett rent medicinskt perspektiv skulle klassificeras som mild kan psykiskt mycket väl upplevas som svår och vara socialt hämmande, speciellt under tonåren när utseendet plötsligt blir allt viktigare och de allra flesta unga bara vill passa in.
  • Var positiv och inge hopp.

    Det går att bli av med finnarna. De kanske inte -försvinner på en dag men många -produkter ger faktiskt en positiv -effekt efter bara en kort tids behandling. Hudvårdsrutinen behöver heller inte vara varken krånglig eller ta en massa tid. Idag finns det till exempel olika kombinations-preparat som gör att man bara behöver behandla sina aknebesvär en gång om dagen.
  • Tala om när eleven kan förvänta sig resultat.

    Ungdomar som fullföljer sin aknebehandling får i allmänhet -bättre effekt och det är oftast lättare att hålla ut om man redan på förhand vet hur -processen ser ut. Glöm därför inte att tala om för eleven när han eller hon kan förvänta sig att se resultat av sin -behandling, vilket för många preparat rör sig om cirka 6–8 veckor.
  • Berätta om biverkningar.

    Alla lokala behandlingar ger biverkningar. Därför är det viktigt att vara proaktiv och informera om att de är snabbt övergående och snarare ett tecken på att behandlingen verkar. För att minska biverkningar som -irritation i huden kan du rekommendera att behandlingen inledningsvis utförs varannan dag. Du kan även tipsa eleven om att komplettera aknepreparatet med en fuktighetslotion några minuter efter att det har applicerats. Rör det sig om ett preparat som inne-håller bensoylperoxid bör du dessutom berätta att det bleker hår och textilier och att det därför är viktigt att man tvättar händerna efter applicering, samt använder vita handdukar och sängkläder.
  • Bygg en långsiktig relation.

    Att be-handla akne tar flera månader och eleven kan komma att behöva hjälp och stöttning under hela perioden för att bli av med sina besvär. Öppna därför upp för fler frågor och funderingar genom åter-koppling via mail och boka in återbesök.
  • Ge eleven egna kunskapsverktyg.

    Det är lätt att glömma det man får berättat för sig, speciellt om man är lite nervös. I slutet av samtalet kan det därför vara bra att ge eleven ett eget material som han eller hon kan ta med hem och gå tillbaka till vid ett senare tillfälle. Skicka gärna med ungdomsbroschyren Allt du behöver veta om finnar och tipsa om elevsajten omfinnar.se
  • Fråga 1. Vet du vad finnar beror på?

  • Fråga 2. Beskriv var du har din akne. Har du även besvär på ryggen eller axlarna?

  • Fråga 3. Har du försökt behandla finnarna?

    Vid Nej: fråga om de vet vad preparatet heter, hur de brukar -använda det, hur ofta etc.

    Vid Ja: fråga om du får berätta om vilka receptfria läkemedel som finns på apoteket.

  • Fråga 4. Har du varit hos en läkare eller distriktssköterska och fått någon receptbelagd medicin för dina finnar?

    Vid Ja: Är du nöjd med behandlingen/besöket? Och har du fått någon tid för återbesök?

  • Fråga 5. Hur jobbigt tycker du att det är med finnarna? Till -exempel på en skala mellan 1 och 5. Skulle du säga att de påverkar dig psykiskt? Utvärdera!

  • Fråga 6. Finns det någon aktivitet, till exempel simning, idrott eller gym, som du undviker på grund av dina finnar?

  • Fråga 7. Fundera på om du vill ha mer hjälp. Prata med dina -föräldrar och kom tillbaka till mig om några dagar så gör vi en -planering tillsammans om hur vi kommer tillrätta med dina finnar.

  • Fråga: Hur lång tid tar det innan jag märker att finnarna -försvinner?

    Svar: Många märker en förbättring redan efter en vecka, men oftast tar det längre tid än så. Efter 6–8 veckor bör du se effekten av behandlingen. Om du inte märker någon effekt bör du ta ny kontakt med mig så jag kan ge dig en tid till skolläkaren.

  • Fråga: Kommer preparatet verkligen att hjälpa mot mina problem?

    Svar: Ja, men det kan ta lite tid. Ta gärna kort på dig själv innan du börjar behandlingen som du sedan kan jämföra med efter några veckor för att se om du har blivit bättre. När du märker att du blir bättre är det viktigt att inte sluta med behandling - då kommer -finnarna tillbaka.

  • Fråga: Vad kostar behandlingen?

    Svar: Gå in på apoteket.se där du hittar priser på alla läkemedel.

  • Fråga: Kommer den att ge några biverkningar?

    Svar: Din hud kommer reagera på behandlingen vilket är ett tecken på att du får effekt. Din hud kan bli röd, irriterad och svida vilket är vanliga reaktioner, men som bör gå över efter 1–2 veckor. Märker du av dessa reaktioner kan du ta läkemedlet varannan dag första 1–2 veckorna. Dessutom kan du motverka irriterad hud genom att alltid smörja in dig med en mjukgörande (ej fet) lotion några minuter efter att du smörjt på läkemedlet.

  • Fråga: Duschar jag för sällan om jag duschar varannan dag? Blir besvären värre då?

    Svar: Att du får finnar och pormaskar beror inte alls på smuts utan på hormonella förändringar.

  • Fråga: Varför blir det fläckar på handduken?

    Svar: Alla läkemedel som innehåller bensoylperoxid kan bleka tyg. Använd gärna vita handdukar och lakan, och tvätta händerna efter att du har tagit på gelen eller krämen. Ta på behandlingen på -kvällen innan du går och lägger dig så du minskar risken att få fläckar på dina kläder.

  • Fråga: Blir finnarna värre om jag sminkar över dem med brunkräm eller täckstift?

    Svar: Att täppa till huden med smink kan göra att du får mer finnar.

  • Fråga: Varför blir huden så torr när jag behandlar den? Vilken kräm ska jag använda då?

    Svar: Att huden blir torr betyder vanligen att behandlingen har effekt. Du kan motverka detta genom att alltid smörja med -mjukgörande lotion (ej fet) några minuter efter att du tagit på läkemedlet.

  • Fråga: Kan jag sola när jag använder aknepreparatet?

    Svar: Huden bli känsligare när du använder läkemedlet och du riskerar därför att lättare bränna dig i solen. Tänk på att använda solskyddskräm och skydda din hud.

  • Fråga: Påverkas effekten av alkohol?

    Svar: Nej.


 

Prataomfinnar.se är framtagen av Galderma Nordic AB och har faktagranskats av skolsköterskorna Anna Weidung, Anna Jangholm och Anneli Lokatt, tidigare mottagare av Galderma Nordics aknestipendium.