Så Uppstår Finnar

Orsakerna till varför man får akne är flera. I grunden är det hormonellt besvär som börjar nere i huden och man brukar prata om fyra huvudorsaker:

  • 1) att talgkörtlarna börjar producera mer talg än vad de brukar
  • 2) att tillväxten av hudceller ökar vilket täpper till talgkörtelns öppning
  • 3) att aknebakterien, P acnes, förökar sig
  • 4) att det sker en inflammation i huden
poren_start

När man är i puberteten sker många förändringar i kroppen, både stora och små. Hos både tjejer och killar ökar nivåerna av manligt könshormon (testosteron) vilket gör att talgkörtlarna i hudens hårsäckar producerar mer talg (hudfett) än vad de brukar. Överskottsproduktionen i sig orsakar inte finnar så länge hudfettet kan ta sig från talgkörteln och ut genom huden, men den kan göra huden fet och oljig.

Skulle vägen från talgkörteln däremot täppas igen kan en finne eller pormask börja utvecklas. Det kan hända när hudcellerna som bygger upp talgkörteln inte fungerar som de ska utan bildar en propp som blockerar talgkörtelns öppning och låser in hudfettet.

Hur man blir av med dem

Oavsett om man har mycket eller lite finnar så går det att göra någonting åt dem. Hudläkaren Mats Berg har hjälpt unga att bli av med sina hudbesvär i många år och här berättar han, steg för steg, vad man kan göra för att bli av med besvären.

bubble bubble bubble bubble

1. Förberedelse

Innan man börjar behandla finnarna är det viktigt att komma ihåg att det inte finns några mirakelkurer eller genvägar. Kontinuitet och tålamod är en stor del av en lyckad behandling och för de allra flesta tar det mellan sex till åtta veckor innan man kan se några resultat. Glöm inte att förmedla detta till dina elever och uppmuntra dem att ta sig tid när det kommer till den dagliga hudvårdsrutinen. Det kommer det att vara värt.

Det kan också vara bra att skaffa en återfuktande hudlotion. Många behandlingar kan göra att huden känns torrare än vanligt och då kan det lindra att tillföra extra fukt. Tänk bara på att välja en lotion som inte är för fet, då det kan täppa till porerna. Självklart ska man även fortsätta att tvätta sin hud precis som vanligt. På apotek och i butik finns många tvättar som kan kännas fräscha men en mild tvål och vatten fungerar precis lika bra.

2. Börja behandla

Till skillnad från vad många tror beror akne inte på oren hud, därför går det heller inte att bli av med dem bara genom att tvätta huden. För att få bort finnarna måste man istället använda produkter som behandlar huden inifrån – där finnarna faktiskt uppstår.

På apotek finns receptfria behandlingar (till exempel Basiron) som man kan börja med att prova. Och som vi pratade om i steg 1: fortsätt att ta hand om din hud som vanligt även fast du behandlar den. Lägg också gärna till en hudlotion om huden känns torr (smörj på lotion några minuter efter behandlingen) och framförallt: ha tålamod. Det kommer att ta några veckor innan du ser några resultat.

3. Om receptfria behandlingar inte hjälper

Om eleven genomgått en receptfri behandling i minst 6–8 veckor utan några synliga resultat finns det receptbelagda läkemedel som kan hjälpa. Här kan du som är skolsköterska hjälpa till genom att guida till en skolläkare eller annan läkare som kan skriva ut en receptbelagd kräm, gel eller tabletter.

4. När finnarna är borta

Även om eleven blivit av med sin akne är det viktigt att han eller hon fortsätter att behandla huden. Slutar man behandla bara för att de synliga besvären har försvunnit finns det risk för att de kommer tillbaka. Detta beror på att det tar ungefär 8 veckor för en finne att bildas.

BehandlingarEpiduo 0,1% / 2,5% gel
. 45 g pump 258,21 kr, 60 g pump 344 kr. 1 g gel innehåller adapalen 1 mg (0,1%) och bensoylperoxid 25 mg (2,5%). Rx. D10AD53. Läkemedel för kutan behandling av acne vulgaris när komedoner, papler och pustler förekommer. Epiduo är avsett för behandling av vuxna, ungdomar och barn från 9 år och uppåt. Produktresumé 2021-07-19. Ingår i förmånssystemet.

Epiduo 0,3% / 2,5% gel. 30 g pump 270 kr. 1 g gel innehåller adapalen 3 mg (0,3%) och bensoylperoxid 25 mg (2,5%). Rx. D10AD53. Epiduo 0,3% / 2,5% gel är avsett för kutan behandling av acne vulgaris med förekomst av komedoner, många papler och pustler. Produktresumé 2021-07-19. EF.

Differin® 1 mg/g kräm, 60 g tub 141 kr. Adapalen 1 mg/g. Medel mot akne för utvärtes bruk. Rx. D10AD03. Acne vulgaris på bröst, rygg och i ansiktet, då komedoner, papler och pustler dominerar. Produktresumé: 2019-08-20. Ingår i förmånssystemet.

Basiron AC 5% gel, 100 g. Basiron AC 5% och 10% gel, 40 g och Basiron® AC 5% Wash är receptfria läkemedel för utvärtes bruk mot akne. Läkemedlets kontakt med hår och färgade tyger kan orsaka blekning och missfärgning. Läs bipacksedeln noga innan användning. Produktresumé: 2017-07-28.

Tetralysal (lymecyklin): 1 kapsel, hård 300 mg innehåller: Lymecyklin motsv. tetracyklin 300 mg. 300 mg, 20 st: 113,50 kr, 100 st: 354 kr. Rx. J01AA04. Indikation: Akuta exacerbationer av kronisk bronkit. Pneumoni orsakad av Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia psittaci (ornitos) eller Chlamydia pneumoniae (TWAR). Urogenitala infektioner orsakade av Chlamydia trachomatis. Måttlig till svår acne vulgaris i ansiktet. Produktresumé 2020-02-25. F.


 

Prataomfinnar.se är framtagen av Galderma Nordic AB och har faktagranskats av skolsköterskorna Anna Weidung, Anna Jangholm och Anneli Lokatt, tidigare mottagare av Galderma Nordics aknestipendium.