Så Uppstår Finnar

Orsakerna till varför man får akne är flera. I grunden är det hormonellt besvär som börjar nere i huden och man brukar prata om fyra huvudorsaker:

 • 1) att talgkörtlarna börjar producera mer talg än vad de brukar
 • 2) att tillväxten av hudceller ökar vilket täpper till talgkörtelns öppning
 • 3) att aknebakterien, P acnes, förökar sig
 • 4) att det sker en inflammation i huden
poren_start

När man är i puberteten sker många förändringar i kroppen, både stora och små. Hos både tjejer och killar ökar nivåerna av manligt könshormon (testosteron) vilket gör att talgkörtlarna i hudens hårsäckar producerar mer talg (hudfett) än vad de brukar. Överskottsproduktionen i sig orsakar inte finnar så länge hudfettet kan ta sig från talgkörteln och ut genom huden, men den kan göra huden fet och oljig.

Skulle vägen från talgkörteln däremot täppas igen kan en finne eller pormask börja utvecklas. Det kan hända när hudcellerna som bygger upp talgkörteln inte fungerar som de ska utan bildar en propp som blockerar talgkörtelns öppning och låser in hudfettet.

Hur man blir av med dem

Oavsett om man har mycket eller lite finnar så går det att göra någonting åt dem. Hudläkaren Mats Berg har hjälpt unga att bli av med sina hudbesvär i många år och här berättar han, steg för steg, vad man kan göra för att bli av med besvären.

bubble bubble bubble bubble

1. Förberedelse

Innan man börjar behandla finnarna är det viktigt att komma ihåg att det inte finns några mirakelkurer eller genvägar. Kontinuitet och tålamod är en stor del av en lyckad behandling och för de allra flesta tar det mellan sex till åtta veckor innan man kan se några resultat. Glöm inte att förmedla detta till dina elever och uppmuntra dem att ta sig tid när det kommer till den dagliga hudvårdsrutinen. Det kommer det att vara värt.

Det kan också vara bra att skaffa en återfuktande hudlotion. Många behandlingar kan göra att huden känns torrare än vanligt och då kan det lindra att tillföra extra fukt. Tänk bara på att välja en lotion som inte är för fet, då det kan täppa till porerna. Självklart ska man även fortsätta att tvätta sin hud precis som vanligt. På apotek och i butik finns många tvättar som kan kännas fräscha men en mild tvål och vatten fungerar precis lika bra.

2. Börja behandla

Till skillnad från vad många tror beror akne inte på oren hud, därför går det heller inte att bli av med dem bara genom att tvätta huden. För att få bort finnarna måste man istället använda produkter som behandlar huden inifrån – där finnarna faktiskt uppstår.

På apotek finns receptfria behandlingar (till exempel Basiron) som man kan börja med att prova. Och som vi pratade om i steg 1: fortsätt att ta hand om din hud som vanligt även fast du behandlar den. Lägg också gärna till en hudlotion om huden känns torr (smörj på lotion några minuter efter behandlingen) och framförallt: ha tålamod. Det kommer att ta några veckor innan du ser några resultat.

3. Om receptfria behandlingar inte hjälper

Om eleven genomgått en receptfri behandling i minst 6–8 veckor utan några synliga resultat finns det receptbelagda läkemedel som kan hjälpa. Här kan du som är skolsköterska hjälpa till genom att guida till en skolläkare eller annan läkare som kan skriva ut en receptbelagd kräm, gel eller tabletter.

4. När finnarna är borta

Även om eleven blivit av med sin akne är det viktigt att han eller hon fortsätter att behandla huden. Slutar man behandla bara för att de synliga besvären har försvunnit finns det risk för att de kommer tillbaka. Detta beror på att det tar ungefär 8 veckor för en finne att bildas.

Behandlingar

 • bubble

  Basiron® AC (bensoylperoxid)

  Receptfri läkemedelsbehandling innehållande bensoylperoxid som finns tillgänglig på apoteket. Basiron AC finns att tillgå som gel 5%, gel 10% och Basiron Wash 5% (även lämplig för större hudytor såsom ex. akne på ryggen). Bensoylperoxid är en starkt oxiderande substans som dödar aknebakterien P acnes samt har en anti-inflammatorisk och en keratolytisk effekt.

  Lämpligt alternativ vid lindrigare besvär eller då läkemedelsbehandling ej tidigare prövats.

  För full information angående Basiron se Fass – klicka här

 • bubble

  Epiduo® (adapalen 0.1%/bensoylperoxid 2,5%) gel

  Receptbelagd kombinationsbehandling innehållande två substanser för behandling av befintlig akne samt förhindrar att ny akne bildas. Adapalen är en lokal retinoid med anti-inflammatorisk effekt samt komedolytisk effekt vilket innebär att substansen motverkar själva bildningen av förstadiet till akne och därför motverkar att aknelesioner (pormaskar och finnar) bildas. Bensoylperoxid är en starkt oxiderande substans som dödar aknebakterien P acnes samt har en anti-inflammatorisk och en keratolytisk effekt.

  Epiduo fås på recept av skolläkare, husläkare, hudläkare eller distriktssköterska.

  Läs mer på www.epiduo.se - klicka här.
  För full information angående Epiduo se Fass – klicka här.

 • bubble

  Tetralysal® (lymecyklin) kapslar

  Receptbelagd peroral antibiotikabehandling för behandling av medelsvår till svår akne i kombination med lokal behandling (exempelvis Epiduo). Lymecyklin har en anti-inflammatorisk effekt. Då försiktighet bör råda vid behandling med antibiotika på grund av risk för resistensutveckling ska Tetralysal användas under max tre månader och alltid i kombination med en lokal behandling.

  Tetralysal fås på recept av skolläkare, husläkare eller hudläkare.

  Utöver ovan nämnda aknepreparat finns följande behandlingar att tillgå: Differin®, Skinoren®, Duac®, Dalacin®, Tetracyklin® och Doxycyklin®.

  För full information angående Tetralysal se Fass – klicka här.


Prataomfinnar.se är framtagen av Galderma Nordic AB och har faktagranskats av skolsköterskorna Anna Weidung, Anna Jangholm och Anneli Lokatt, tidigare mottagare av Galderma Nordics aknestipendium.